2024. aasta linnuks valiti kägu

04. Jaan 2024

Pilt

Eesti Ornitoloogiaühing valis 2024. aasta linnuks käo, keda teame küll rahvapärimusest või toredate väljendite kaudu (kägu ajama või nagu siga ja kägu), kuid kelle bioloogiast ning olulisusest ökosüsteemis teame pigem vähe.

Kägu on tihti kuulda, kuid armastab end teiste silmade eest paljuski peita. Kägu on keskmise suurusega tiivuline, kes kaalub 110-130 grammi vahemikus. Keha pikkus nokast sabatipuni on tal 32-34 cm ning tiibade siruulatus koguni 55-60 cm.

Kõik on looduses jalutades ilmselt kuulnud käo kukkumist: „ku-ku, ku-ku“. Sedamoodi laulab isaslind. Käod teevad peale kukkumise ka kähisevat häält, mida nii paljud polegi võib-olla tähelepanud. Emaslinnud laulavad sootuks omamoodi, milleks on trillerdav kilkamine, meenutades kohati naise naeru. Emaslind võib teha ka näuguvat häält, kuid seda rohkem pesa läheduses.

Kägu on aga väga huvitav ka enda välimuse poolet, kuna evolutsiooni käigus on kukulinnul välja kujunenud teist liiki jäljendav välimus ehk mimikri. Välimuselt ja lennusiluetilt sarnaneb jürilind Eesti lindudest väikepistrikule või raudkullile. Röövlinnu välimus tuleb käol kasuks eriti munemise ajal, kui kägu sokutab enda poegi teiste lindude pesadesse. Samuti aitab see ka ise mitte kellegi toitulauale sattumist vältida.

Loe lisaks Eesti Ornitoloogiaühingu kodulehelt